No i odważyłam się,
zrobiłam to,
stworzyłam swój blog kulinarny...
W sumie za dużo doświadczenia w tej dziedzinie to ja nie mam, co
niektórzy nawet śmieją się , że potrafię wodę przypalić ale czasem uda
mi się coś ugotować czy upiec i tym właśnie zamierzam się z Wami
dzielić.
Mam nadzieję, że uda mi się wam czasem podsunąć pomysł na jakiś obiad lub ciasto i z niego skorzystacie.
Serdecznie zapraszam....
A dziś na sam początek serwuje kluski leniwe w leniwy piątek

Kluski leniwe
Składniki:
500g tłustego mielonego twarogu
3 duże ziemniaki
2 jajka
150g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150g masła
5 łyżek bułki tartej
sól
3 duże ziemniaki
2 jajka
150g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150g masła
5 łyżek bułki tartej
sól
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, a gdy przestygną przecisnąć przez praskę.
Do miski wrzucamy w/w ziemniaki, twaróg, wbijamy jajka, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną po czym zagniatamy gładkie ciasto. Gdy za bardzo się klei to dosypać mąki.
Ciasto podzielić na kilka części a z każdej uformować wałeczki o średnicy ok 3 cm, lekko spłaszczyć.Jesli mamy dużo czasu ( gdy np nie płacze nam w tym momencie dziecko albo nie potrzebuje natychmiastowej naszej pomocy w zabawie) można zrobić wzorek tępą stroną noża w kształcie kratki. Wałeczki kroimy w romby.
Leniwe wrzucamy do wrzątku lekko osolonego i gotujemy do momentu wypłynięcia.Kluski odcedzamy łyżką cedzakową lub na sitku.
Na patelni rozgrzewamy masło i wsypujemy bułkę tartą. Chwile mieszamy.
Leniwe polewamy bułką. Dla łasuchów proponuje posypać po wierzchu cukrem.
Dla łasuchów polecam lekko posypać cukrem.
Serdecznie pozdrawiam

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz