czwartek, 17 stycznia 2013

Prosty chleb razowy


Wczoraj upiekłam pierwszy raz chleb.
Przepis był bardzo prosty i pewnie dlatego się odważyłam ;)
Chleb z blaszki wyszedł (więc nie jest tak źle) i szczerze powiem, że nie spodziewałam się ,
że będzie taki smaczny... zostało już 1/3 bochenka ...


Prosty chleb razowy



Składniki:
40 dag mąki pszennej razowej (typ 1850 lub 2000)
5 dag masła
1/2 l maślanki
łyżeczka sody
łyżeczka soli


Wszystkie składniki chleba mieszamy i  dobrze wyrabiamy ciasto.
Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia i posypać mąką, włożyć chleb, uformować.
Pieczemy 40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż skórka będzie chrupka.



przepis znaleziony w Poradniku Domowym nr 12/2012



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz